Gulvafhøvling – sådan kommer du i gang

flot trægulv

Hvis dit trægulv er blevet slidt og trist at se på, er det muligt at gøre noget ved det med en gulvafhøvling.

Når dine gulve afhøvles, er det afgørende, at det bliver gjort af en fagmand, der kan bruge maskinen korrekt. En forkert afhøvling af gulvet kan resultere i, at hele gulvet skal skiftes ud.

Læs med her og find ud af, hvorvidt dit trægulv egner sig til en gulvafhøvling.

Gulvafhøvling – hvad vil det sige?

En gulvafhøvling adskiller sig fra gulvafslibning ved blandt andet at fjerne markant mere træ, da man ved afhøvling benytter sig af knive og ikke sandpapir.

Gulvafhøvling kommer først ind i billedet, når det viser sig, at slitagen på dit gulv ikke kan fikses med en gulvafslibning.

Hvornår skal du overveje en gulvafhøvling?

Du skal overveje en gulvafhøvling, når du ønsker at få liv i dit slidte trægulv. For at få en idé om hvornår en gulvafhøvling er løsningen, har vi her samlet nogle eksempler:

 

  • Ved stor farveforskel i lak og træ
  • Ved større ujævnheder
  • Ved skæve gulvbrædder

Hvilke trægulve kan afhøvles?

Det er ikke alle typer trægulve, som kan tåle en gulvafhøvling. Generelt siger det, at det skal være trægulve, der kan tåle at blive høvlet 2-4 millimeter ned.

Det vil sige, at disse gulve egner sig til gulvafhøvling:

 

  • Massive trægulve
  • Parketgulve
  • Lamelgulve

Efterbehandling af dit nyafhøvlede gulv

Efter dit gulv er blevet afhøvlet, anbefales det, at du efterbehandler det, således at dit trægulv er beskyttet og ikke bliver slidt hurtigt.

Efterbehandlingen kan ske ved, at du efter gulvafhøvlingen afslutter med en finslibning og en efterfølgende behandling med lud, olie, lak eller sæbe.