Mælkesyrebakterier – et kosttilskud der styrker din sundhed og velvære

Mælkesyrebakterier er bakterier der omdanner laktose til mælkesyre, deraf navnet. Mælkesyrebakterier er en naturlig forekomst af bakterier der findes i vores mavetarmsystem. Processen kendes ydermere fra fermentering, der blandt andet finder sted i forskellige madlavningsprocesser. Ved fermentering vil mælkesyrebakterier omdanne sukker arten laktose til mælkesyre. Mælkesyre har betydning for pH værdien. Når mælkesyrebakterier nedbryder laktose, frigøres mælkesyre, der er en omdannelse af sukker til bakterie-venlig energi. Energien anvendes af mælkesyrebakterierne til at vokse sig større og formere sig. Hvis mælkesyrebakterier har de rette betingelser, er det nogle af de mikroorganismer der kan formere sig hurtigst.

Hvorfor har vi bakterier i tarmsystemet?

Bakterier findes naturligt i dit mave tarm system. Der findes flere millioner bakterier i fordøjelsessystemet, der hver især har hver deres opgave eller formål. Blandt mikroorganismerne findes der både nogle der er gode eller dårlige for os, hhv. nyttige eller uhensigtsmæssige mikroorganismer. De uhensigtsmæssige er de mikroorganismer der potentielt er sygdomsfremkaldende. Mikroorganismerne har stor betydning for levende væsners sundhed og velvære også mennesker. Mikroorganismerne lever i symbiose med kroppen og det er nogle små skabninger, som du ikke kan leve foruden. Bakterierne er først og fremmest med til at nedbryde den kost der indtages, så den er lettere at udnytte og optage. Kosten er næringsstoffer til bakterierne og til gengælde efterlader de fedtsyrer, enkelte vitaminer og mineraler, som er gavnlige for kroppen. Ydermere har tilstedeværelsen af de nyttige bakterier stor betydning for immunsystemet. Nogle af de næringsstoffer bakterierne udskiller, optages af de immunceller som er en del af tarmvæggens opbygning.

Hvornår skal du tage mælkesyrebakterier som kosttilskud?

På normal vis er der mere eller mindre en stabil balance mellem mikroorganismerne i dit mave tarmsystem. Alle bakterierne i mave tarmsystemet lever i en evig kamp om pladsen. Der kan opstå en ubalance, hvor de uhensigtsmæssige mikroorganismer kommer i overtal, hvilket kan have stor betydning for fordøjelsen, sundheden og blandt andet også energiniveauet. Der kan være flere årsager til, at der opstår en ubalance blandt bakterierne i mave tarmsystemet. En af de hyppigste årsager, er tildelingen af antibiotika, der slår en stor del af mikroorganismerne ihjel, også de nyttige. Derudover har kostens sammensætning, rygning og blandt andet også stress, betydning for, hvilke bakterier der har de bedste vilkår for at kunne formere sig og udkonkurrere de andre. Hvis du ønsker at give dit immunsystem et boost, har behov for supplering af nyttige bakterier efter en antibiotikabehandling eller af anden årsag oplever tegn på ubalance i bakteriefloraen, kan det være en god ide at tage mælkesyrebakterier som kosttilskud. En tildeling af mælkesyrebakterier vil styrke de nyttige bakterier der allerede er til stede i tarmsystemet og være med til at udkonkurrere de potentielt sygdomsfremkaldende og uhensigtsmæssige mikroorganismer.